BULAŞIK MAKİNESİ NASIL YERLEŞTİRİLİR?

BULAŞIK MAKİNESİ NASIL YERLEŞTİRİLİR?

Hayatı kolaylaştırırken enerji ve su tasarrufu sağlayan bulaşık makinenizden maksimum verim alabilmek için bulaşıklarınızı düzgün şekilde yerleştirmeniz gerekir. Aksi takdirde hem makinenizden aldığınız verim azalır hem de bulaşıklarınız yeteri kadar temizlenmeyebilir. Peki, bulaşık makinesi nasıl yerleştirilir? İşte yanıtı!

Bulaşık Makinesi Yerleştirme İpuçları

  • Bulaşıklarınızı olduğu gibi makinenize yerleştirmek yerine büyük yemek atıklarını bir fırça ya da sünger yardımıyla temizlemeniz oldukça önemli. Aksi takdirde bu atıklar zamanla makinenizin filtresini tıkayabilir.
  • Bulaşıklarınızı tamamen atıklardan arındırarak yerleştirmek de su tasarrufu açısından çok verimli bir yöntem değil. Kirlileri sadece büyük parçalardan arındırmak en doğrusu.
  • Bulaşık makinesi yerleştirme sırasında küçük objelerin tellerin arasından kayıp gitmeyecek şekilde yerleşmesine özen göstermek gerek. Çünkü bu objeler, makinenin giderini tıkayarak istenmeyen arızalara neden olabilir.
  • Sudan tasarruf etmek için bulaşık makinenizi çok dolduruyorsanız bulaşıklarınız yeteri kadar temizlenmeyebilir. Etkili temizlik için bulaşıkların aralıklı dizildiğinden emin olmalısınız.
  • Bulaşık makinesi dizilişi konusunda önemli hususlardan biri de plastik gereçlerin yerleştirilmesi. Bulaşık makinenizin ısıtıcısı alt kısımda ise plastik gereçleri fazla ısıdan korumak için üst rafa dizmeniz gerekir.
  • Bulaşık yerleştirme işi tamamlandıktan sonra üst ve alt pervaneyi elinizle döndürerek herhangi bir obje tarafından engellenmediğinden emin olmalısınız.

Bulaşık Makinesi Nasıl Dizilir?

Bulaşık makinesine bulaşıklar nasıl yerleştirilir?” kulağa basit bir soru gibi gelebilir. Ancak doğru bulaşık makinesi yerleştirme yöntemleri, bulaşıkların sağlam kalması ve etkili temizlenmesi için oldukça önemli. Bulaşık makinenizin üst sepetine; bardakları, kupaları ve kaseleri iç kısımları aşağı bakacak şekilde yerleştirmelisiniz. Spatula, maşa, kepçe gibi büyük gereçleri de üst sepete yatay şekilde yerleştirebilirsiniz.

Bulaşık makinesinin alt sepetine ise tabakları, geniş kaseleri, tencere ve tavaları dizebilirsiniz. Tabakları tellere dizerken büyük tabaklar en dışa gelecek şekilde yerleştirmeye başlarsanız pervanelerin daha rahat dönmesini sağlayabilirsiniz. Hem üst hem de alt sepette kirli yüzeyler mutlaka pervanelere dönük şekilde konumlandırılmalı.

Çatal kaşık sepetlerinin yeri, modelden modele değişebilir. Bazı çatal kaşık sepetleri alt sepette, bazıları ise üst sepetin üstünde bulunur. Çatal kaşıklarınızı yerleştirirken olası kazaları engellemek için bıçak gibi gereçlerin keskin uçlarının aşağı bakmasına dikkat etmeniz gerekir.

Bulaşık Makinesine Konmaması Gerekenler

Zaman kazanmak için tüm bulaşıkları makinede yıkamak istiyor olabilirsiniz. Ancak bazı mutfak gereçlerini bulaşık makinesinde değil de elde yıkamalısınız. İşte, bulaşık makinesine konmaması gerekenler:

  • Döküm demir pişirme gereçleri: Döküm demirden üretilen tavalarınızı, tencerelerinizi, fırın kaplarınızı bulaşık makinesinde yıkarsanız üzerindeki kaplama zarar görebilir. Ayrıca döküm demir, bulaşık makinesinde yıkandığında paslanabilir.
  • Yapışmaz yüzeyli pişirme gereçleri: Yapışmaz tava ve tencerelerin üzerinde “Bulaşık makinesine yıkanabilir” yazsa da sürekli sıcak suya maruz kalan yüzeyler zarar görebilir.
  • Narin materyaller: Kristal, porselen, el yapımı cam gibi narin materyaller bulaşık makinesinde kırılabilir. Ayrıca porselen, cam yüzeylerdeki metalik işlemeler, bulaşık makinesinde yıpranabilir.
  • Ahşap gereçler: Tahta kaşıklar, kesme tahtaları gibi ahşap mutfak gereçleriniz bulaşık makinesinde fazla suya maruz kalarak vaktinden önce eskiyebilir.
  • Metal gereçler: Paslanmaz çelik haricinde kalan alüminyum, bakır gibi metal gereçlerin de çizilme riskine karşın elde yıkanması gerekir.
  • Şef bıçakları: Şef bıçaklarınızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız onları elde yıkamanızda fayda var. Bulaşık makinesinde yıkanan şef bıçakları, keskinliğini yitirebilir. Ayrıca bıçak saplarını birleştiren vidalar, makinede yıkandıkça zamanla gevşeyebilir.
  • Pirinç, bronz, gümüş objeler: Gümüş, pirinç veya bronzdan üretilen dekoratif objelerinizi pratik şekilde bulaşık makinesinde yıkamak istiyor olabilirsiniz. Ancak bu metaller, bulaşık makinesinde kararabilir.
  • Tüm bunlara ek olarak etiketinde “Bulaşık makinesinde yıkanmaz” uyarısı bulunan tüm ürünleri elde yıkamalısınız.
Bulaşık makinenizi yerleştirdikten sonra, Finish deterjan çeşitleri arasından ihtiyacınıza en uygun ürünü seçin ve tertemiz bulaşıklara hazır olun.

Benzer İçerikler

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Evlerin vazgeçilmezlerinden ve en sevilen yardımcılarından biri olan bulaşık makineleri de özel ilgi ister. Sizin için bulaşıklarınızı te...
Devamını oku

Bulaşık Makinesi Hakkında Bilmedikleriniz

  Bulaşık makinesi hiç şüphesiz hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyalardan biri. Özellikle birkaç kişilik evlerde bulaşık gibi her gün, h...
Devamını oku