Evlerin vazgeçilmezlerinden ve en sevilen yardımcılarından biri olan bulaşık makineleri de özel ilgi ister. Sizin için bulaşıklarınızı tertemiz yapan bu mükemmel ev eşyalarının performansını koruyabilmesi için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Yoksa istediğiniz kadar deterjan koyun, üst düzey hijyene ulaşmanız mümkün olmaz. Çünkü temizlenmeyen makine içerisinde bir yerden sonra sürekli kirli su dönmeye başlar.

Bu durumda da deterjan ne kadar etkili olursa olsun, temizliğin ana bileşenlerinden biri olan su kirli olduğu için, etkili sonuç elde edemezsiniz. Tabii, bu söylediklerimiz gözünüzü korkutmasın. Çünkü aslında bulaşık makinesi temizleme oldukça basit. Yeter ki tüm işi sizin yerinize yapacak, güçlü bir yardımcınız olsun!

 

Bulaşık Makinesi Neden ve Nasıl Kirlenir?

Bulaşık makinesi temel olarak temizlemeye çalıştığı bulaşıklar yüzünden kirlenir. Kirli mutfak eşyalarının üzerinde çeşit çeşit artık bulunur. Deterjan ve yüksek sıcaklıkta su ile buluşan bu artıklar çözünür ve su ile beraber akar. Akan parçacıklar da bir filtre ve boyu sistemi ile makine dışına atılır. Ama bu aşamada tüm parçacıklar borularla iletilemez. Çünkü bazılarının boyutu filtreden geçemeyecek kadar büyüktür. Bu durumda da ince dokulu filtrede takılır. Filtrenin görevi bu tür büyük parçaların ana boruları tıkamasını önlemektir. Bu nedenle içerisinde ve üzerinde her yıkama sonrasında bir miktar yiyecek artığı kalır. İşte bu artıklar zamanla birikir ve makinenin performansını düşürür. Bir yerden sonra da tamamen tıkanmasına neden olur.

Bunun yanında makinenin diğer parçaları üzerinde ve pervanesinde de yiyecek artıkları takılıp kalabilir. Bir bulaşık makinesinde 1 yılda ortalama 10 kilogram kir ve kireç birikir. Oldukça yüksek olan bu rakam sebebiyle zaman içerisinde makine temiz su alamaz ya da kirli suyu boşaltamaz olur. Bu durumda da bulaşıklar bir noktadan sonra kirli su ile yıkanmaya başlar. 

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesi temizleme adımları aslında oldukça basit. Her şeyden önce yapmanız gereken ilk şey, makinede derinlemesine temizlik sağlayacak bir ürün kullanmak. Bu adımda bulaşık makinesi temizleyici formüller size yardımcı olacaktır. İzlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

  • Öncelikle bulaşık makinesini tamamen boşaltın. İçerisinde hiçbir ürün kalmamalı. 
  • En etkili sonuç için ise Finish Bulaşık Makinesi Temizleyicisi Sıvıyı kullanabilirsiniz. Özel formülü ve sıvı formu ile ön plana çıkan bu ürün makinede biriken kir ve kireci tek bir kullanımda söker, atar. Gözünüzün görmediği ama bulaşık makinesi parçalarının içini sararak performansı düşüren yağ kir ve kireç tabakalarını ortadan kaldırır. Üstelik kötü koku sorununa da bu şekilde son verir. 3 ayda bir kullanılması gereken ürünü çok basit bir şekilde makineye yerleştirebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, ürünü ters çevirip makinenin tellerinden birinin üzerine oturtmak!
  • Sonrasında isterseniz makinenizi bir kere de boş çalıştırabilirsiniz. Ya da makine temizleyici sonrasında direkt olarak bulaşıkları yerleştirerek üstün performansın keyfini sürebilirsiniz.

Bu temizlik adımlarını düzenli olarak uygularsanız makinede kir birikmesini önleyebilirsiniz. Onun dışında arada bir makinenin kir tutan parçalarını manuel temizlemeniz de performans artışını destekleyebilir. 

Bulaşık Makinesi Pervanesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesi pervanesi makine temizleyici ürünler sayesinde de temizlenir. Ama dilerseniz basit bir şekilde, belli periyotlarla kendiniz de temizleyebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şöyle:

  • İlk adımda makineyi boşaltın ve tamamen kapatın.
  • Sonrasında üst sepetin altında bulunan makine pervanesini dişli parçasını çevirerek çıkarın. Çevirme yönü modelden modele değişebilir. Birkaç deneme ile doğru yönü bulabilirsiniz.
  • Dişliyi çevirdikten sonra pervane gevşeyecektir. Bu sayede rahatlıkla çıkarabilirsiniz. 
  • Ardından pervaneleri suyun altında yıkayabilirsiniz. İnce deliklerini temizlemek için kürdan gibi sivri uçlu, ama pervaneye zarar vermeyecek, bir ürün kullanabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi Temizliği Neden Önemlidir?

Bulaşık makinesi temizliği hijyen ve sağlık için oldukça önemlidir. Temizlenmeyen bir makinede yıkanan bulaşıkların temizlenmesi beklenemez. Üstelik zamanla makine içerisinde dönen suda bakteri oluşumu da gözlenebilir. Makinenin içi ne kadar su buharına maruz kalsa da haftalarca bekleyen yiyecek artıklarında zararlı mikroorganizmalar üreyebilir. Bu da yemek yediğiniz ürünlerin hijyenden ve sağlıktan tamamen uzak olması demektir. Bu sorunla karşılaşmamak için kolay kullanım ve etkili çözüm sunan Finish makine temizleyici çeşitlerini kullanabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bulaşık Makinesi Hakkında Bilmedikleriniz

  Bulaşık makinesi hiç şüphesiz hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyalardan biri. Özellikle birkaç kişilik evlerde bulaşık gibi her gün, h...
Devamını oku

Cam Bardaklar ve Seramik Bardaklar Bulaşık Makinesin...

Cam Bardaklar ve Seramik Bardaklar Bulaşık Makinesinde Nasıl Yıkanmalı? Mutfak ve sofraların vazgeçilmezleri arasında bardaklar önemli y...
Devamını oku