tavuklu beğendi

 

Et ve patlıcanı buluşturan geleneksel lezzetlerden hünkar beğendi, tavuk ile hazırlandığında özellikle beyaz et tercih edenlerin damak tadına uygun bir lezzet halini alır. Birkaç aşamada hazırlanan tavuklu hünkar beğendi, tek çeşit olarak tanımlansa da aslında meze ve etin buluştuğu, iki çeşit yemeğin bir arada sunulduğu, doyurucu bir yemektir. Tavuk etinin sağladığı yüksek protein ile patlıcanın faydalarını bir arada sunar. Marine edilmiş tavuğun lezzeti, çeşitli baharatlarla zenginleştirilmiş közlenmiş patlıcan tadı ile birleşerek enfes bir hal alır. Ayrıca beğendi soslu tavuk, tavukları marine etmeden de hazırlanabilir. Sotelenen çeşitli sebze ve baharatlarla pişmiş tavuk etlerinin buluştuğu tavuklu hünkar beğendi, daha pratik bir şekilde hazırlanması nedeniyle tercih edilebilir.

 

 

Tavuk Nasıl Marine Edilir?

 

Tavukların marine etmek için çeşitli malzemeler kullanılabilir. Genellikle yoğurt, zeytinyağı ve baharatlar tavuk marine işleminde kullanılır. “Adım adım tavuk marine nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız; lezzetli bir marine tavuk için dikkat etmeniz gereken püf noktaları sıralayalım. Öncelikle birkaç kaşık yoğurt iyice çırpılarak içine zeytinyağı eklenir. İsteğe bağlı olarak salça eklenebilir. Baharat olarak ise damak tadına bağlı olarak köri, kimyon, karabiber, toz kırmızı biber, pul biber, kekik, nane gibi çeşitli baharatlar tercih edilebilir. Bazı tavuk marine işlemlerinde bal, soya sosu, hardal ve nar ekşisi gibi malzemeler de kullanılabilir. Hazırlanan karışıma tavuk etleri eklenir. İyice karıştırılarak tavuk etlerinin her yerine sosun bulaşması sağlanır. Bu şekilde hazırlanan karışımın bulunduğu kabın üstü streç ile kapatılır. Pişirme aşamasına geçmeden önce tavuklar birkaç saat buzdolabında dinlendirilir. Marine adı verilen bu işlem için 5-6 saatlik bekleme süresi önerilir. Ancak, yeterli vakit olmadığında 1-2 saat bekletilerek de pişirme aşamasına geçilebilir.

 

Arda Türkmen’den Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi

Marine işlemi yapılmadan, ocakta pişirilen tavuk eti ile hazırlayacağımız tavuklu hünkar beğendi tarifi, püf noktalarına dikkat ettiğinizde sofraya damgasını vuracak eşsiz bir lezzete sahiptir. Bu tarifte tavuk ve beğendi için gerekli malzemeler ise şu şekildedir:

Beğendi için gerekli olanlar:

6 - 8 adet bostan patlıcanı

8 - 10 adet kemer patlıcan

2 yemek kaşığı tereyağ

2 tepeleme yemek kaşığı un

Yarım su bardağı eski kaşar

1,5 su bardağı süt

Tuz

Karabiber

Muskat

 

Tavuk için gerekli olanlar:

7 - 8 adet kemiksiz but

2 - 3 adet sivri biber

1 adet büyük soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

2 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı tereyağ

2 adet domates

1,5 su bardağı su

Yarım demet maydanoz

Tuz

Karabiber

 

Tarifimizi hazırlarken ilk olarak kuşbaşı doğranmış tavuk etlerini ocağa alıyoruz. Isıtılmış tavada altın sarısı rengine gelinceye kadar pişirip; tavukları bir kenara alıyoruz. Aynı tavaya zeytinyağı ekleyip iri doğranmış soğanları ilave ediyoruz. Kavrulmakta olan soğanlara sarımsak ve biberleri ekliyoruz. Karıştırdıktan sonra 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek soteleme işlemini sürdürüyoruz. Sebzeler rengini aldığında salçayı ilave ediyoruz. Salça kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı suyu ekliyoruz. Domatesleri küp şeklinde doğrayıp tencereye kattıktan sonra tuz ve karabiber ekip; önceden pişirdiğimiz tavukları da ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp; kısık ateşte yarım saat kadar pişiriyoruz. Beğendi için ise patlıcanları közlemekle işe başlıyoruz. Közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra ayrı bir tencerede beğendi için gereken tereyağını eritiyoruz. Eriyen tereyağına un ilave edip karıştırıyoruz. Közlenmiş patlıcanları bu karışıma ekleyip çırpma teli ile iyice çırpıyoruz. Patlıcanlar lif şeklinde birbirinden ayrıldığında tuz, karabiber ve rendelenmiş muskat ilave ediyoruz. Bu esnada rendelenmiş eski kaşarı da ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Hazırladığımız karışımı bir cam kaba alarak üstüne sütü ekliyoruz. Karışım sütü iyice çekecek şekilde beğendiyi kabın tabanına yayıyoruz. Bu aşamadan sonra tek yapmanız gereken, beğendiyi servis tabağına alıp; üstüne tavuk yemeğinden eklemektir. Bu şekilde hem görüntüsü hem de lezzetiyle gönülleri fetheden tavuklu hünkar beğendi yemeğimiz hazır!

 

 

Tavuklu Hünkar Beğendi Yanına Ne Yapılır?

Kendi başına oldukça doyurucu bir yemek olan tavuklu hünkar beğendi yanına çeşitli garnitürler ve ara sıcaklar hazırlayabilirsiniz. Farklı şekillerde pişireceğiniz patates yemekleri, bulgur pilavı veya pirinç pilavı, tavuklu hünkar beğendiyi tamamlayacak ideal seçeneklerden birkaçıdır. Bunların yanında farklı salata seçeneklerine de yönelebilirsiniz. Zeytinyağlı yemeklerle sofranızı zenginleştirebilir; yoğurtlu mezelerle ana yemeğinizi destekleyebilirsiniz.

 

Tavuklu Hünkar Beğendi Kalorisi ve Besin Değerleri

Tavuklu hünkar beğendi kalori ve besin değeri yüksek bir yemektir. 100 gramı için yaklaşık 177 kalori olduğu bilinir. Ancak bu değer, kullandığınız malzemelere bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yine 100 gram için, protein değeri 10 gram, karbonhidrat değeri 7,5 gram, yağ değeri ise yaklaşık 12 gram olarak hesaplanmıştır. 

Benzer İçerikler