Küresel ısınmanın etkilerini görmeye başladıktan artan bilinç ve farkındalık seviyesi bizleri yaşam şekillerimizi değiştirmeye yöneltti. Artık önceden hiç önem vermediğimiz ve dikkat etmediğimiz noktalara bugün bambaşka bir gözle bakıyoruz. Özellikle de enerji sağlayan kaynakların tüketimi hakkında çok çok daha bilinçliyiz diyebiliriz. Çünkü anladık ki elektrik ve su kullanmanın sonunda ödediğimiz tek şey kesilen ve parasal değeri olan bir fatura değil. Gerçek fatura ödeyebileceğimizden çok daha ağır. İşte bu farkındalık bizi yaşamın her anında gelecek için tasarruf yapmaya yönlendiren gerçeklerin başında geliyor. Peki, en çok enerji harcadığımız yer olan evlerimizde, elektrik tasarrufu için neler yapmalıyız ya da neler yapabiliriz? Neleri değiştirerek kayda değer pozitif sonuçlar elde edebiliriz? Şimdi gelin bu soruların yanıtlarına bakalım.

Elektrik Tasarrufu Nedir?

Öncelikle tasarruf nedir, ne değildir ona bakalım. Elektrik tasarrufu, konfordan tamamen ödün vermeden enerji kullanımını azaltmak olarak tanımlanabilir. Burada kastedilen aslında daha bilinçli davranmak. Daha azını kullanmak ya da daha az enerji harcayan bir ürünü tercih etmek varken daha fazlasına yönelmemek tasarruftur. Yoksa kimsenin elektrikli ocak varken ateş yakıp yemeğini orada pişirmesi gerekmiyor. Ama çok daha az enerji harcayan bir bulaşık makinesi varken bulaşıkları elde yıkamak da doğru değil. Burada önemli olan yaşamı sürdürülebilir tasarruf adımları ile donatmak.

Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Aslında elektrik enerjisi tasarrufu için çok da fazla çaba harcamanıza gerek yok. Günlük hayatınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik ciddi kazanımlar sağlamanıza yardımcı olacaktır. 

  1. Kullanmıyorsanız, Söndürün

Bir dönemin en popüler kamu spotlarından biri olan kullanılmayan ampullerin söndürülmesi en basit ve en etkili tasarruf yöntemlerinden biri. Bir odadan çıkarken o alanın ışığını söndürmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca eğer çok aydınlık bir ortama ihtiyacınız yoksa tek alandaki bütün ışıkları da kullanmak zorunda değilsiniz. Üstelik böylece daha sakin ve romantik bir ortam da oluşturabilirsiniz.

  1. Tasarruflu Ampuller ve Cihazlar Kullanın

Evdeki tüm ampulleri tasarruflu versiyonları ile değiştirin. Ampul olarak LED ürünleri tercih edebilirsiniz. Bu ampuller bilinen klasik ürünlere göre neredeyse %80 oranında daha az enerji tüketir. Ayrıca ömürleri de daha uzundur. Bunun yanında eve alacağınız beyaz eşyaların enerji sınıfına da dikkat etmelisiniz. Tüm fonksiyonlarını minimum enerji ile gerçekleştiren ürünlere yönelmelisiniz. Enerji sınıfları bu tür eşyalarda harfler ile gösterilir. Şu an piyasada en az enerji tüketen beyaz eşyalar A++++ olarak kodlanıyor. Artı işaretinin sayısı arttıkça enerji tüketimi azalıyor. En fazla enerji tüketen cihazlar ise E ve F kodlu olanlar.

  1. Eşyaları Doğru Konumlandırın 

Size garip gelebilir ama eşyaların yerleştirildikleri alan ile enerji tüketimleri arasında bir ilişki var. Örneğin buzdolabı. İçerisine yerleştirilen ürünleri soğuk tutmak için enerji harcayan bu eşyanın sıcaktan uzak bir yerde olması gerekiyor. Direkt güneş alan bir noktada duran buzdolabının kapağı her açıldığında içi aniden ısınır. Bu durumda da cihaz, tekrar soğumak için daha fazla enerji harcar. Aynı durum elektrikli ısıtıcı gibi ürünler için de geçerlidir. Bir eşya arkasına konan ya da direkt soğuk hava gelen canım önüne yerleştirilen ısıtıcılar gereğinden fazla enerji harcar. bu nedenle ısı üreten cihazların konumlandırılmasına dikkat etmelisiniz.

  1. Tüm Elektrikli Eşyaları En Etkili Şekilde Kullanın

Size yardımcı olması için aldığınız tüm büyük ve küçük elektronik ve elektrikli aletleri en etkili ve mümkün olduğunca tasarruflu şekilde kullanın. Yeni nesil beyaz eşyaların tümünde zaten eko modlar bulunur. Çamaşır makinesi gibi sık kullanılan cihazlarda bu modları tercih edebilirsiniz. Mutfakta kullandığınız eşyaların etkinliği de oldukça önemli. Örneğin, fırında pişen bir yemeği kontrol etmek için sık sık kapağı açmanız o yiyeceğin pişmesini geciktirir. Bu da fırının gerekenden daha fazla enerji harcamasına yol açar. Mutfakta elektrik ve su tasarrufu nasıl yapılır diye sorarsanız cevabı bulaşık makinesinde bulabilirsiniz. Elde yıkama yapmak hem su hem de suyun ısınması için kullanılan elektriğin boşa harcanması demektir. Bunun yerine yalnızca 10 – 12 litre ile tüm bulaşıkları yıkayan bir makine ve kurumuş lekelerde bile etkili sonuç gösteren bulaşık makinesi deterjanı kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan güçlü formülleri Finish koleksiyonlarında rahatlıkla bulabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bulaşık Makinesinin Tasarruf Katkısı

Bulaşık Makinesinin Tasarruf Katkısı UYGUN MALİYET Birçok kişi için, bulaşıkları elde yıkama ve bulaşık makinesinde yıkama arasındaki çe...
Devamını oku