Döküm tava, lezzetli yemekler pişirmek için kullanılan bir mutfak aracıdır. Genellikle geniş ve kullanışlı yüzeye sahip olan döküm tava, kullanımı konforlu bir üründür. Klasik tavalardan hem görünüm hem de yapısal olarak farklı olan bu tavalar, dökme demirden elde edilir. Demirin eritilip kalıplaştırılması ile üretildiği için ağır bir yapıya sahiptir. Hammaddesi demir olan bu tavalar, pratik kullanımı ve temizliği nedeniyle popüler mutfak eşyaları arasında yer alır. Görsel olarak da oldukça şık ve estetik olan döküm tavalar, uzun ömürlü eşyalardır. Kullanımında itinalı davranıldığında ve temizliği dikkatli yapıldığında ilk günkü performansını uzun yıllar boyunca göstermeye devam eder.

Döküm tavalar, dökme demir içerdiği için yüksek ısıya dayanıklıdır. Isının homojen şekilde dağılmasını sağladığı için pişirme kalitesine direkt etki eder ve yemeklerin lezzetini artırır. Isıyı muhafaza etme kapasitesi oldukça yüksektir, kolay kolay soğumadığı için yemeklerin uzun süre sıcak kalmasını sağlar.

Düz veya ızgara yüzeyli olabilen döküm tavalar, mutfakta farklı yemek çeşitlerinde kullanılabilir. Sıklıkla ızgara için tercih edilen döküm tavalarda leziz et ve balık yemekleri yapmak mümkündür. Bunun dışında sebze yemekleri, omlet gibi yemekler de yapılabilir. Popüler bir mutfak materyali olan döküm tavalar fırında kullanmak için de uygundur. Döküm tava kullanıcılarının en çok merak ettiği konuların başında temizliği ile ilgili püf noktalarının neler olduğu gelmektedir. Peki döküm tava temizliği nasıl yapılır? Yanıtları yazımızda bulabilirsiniz.

Döküm Tava İlk Kullanım Temizliği

Döküm tava ilk nasıl kullanılır cevabı en çok merak edilen sorular arasında. Tüm mutfak eşyaları gibi döküm tava da ilk kullanım öncesi yıkanmalıdır. Döküm tavanızı üretici firmanın kullanma talimatları doğrultusunda ilk kullanıma hazırlayabilirsiniz. Bunun için ilk kullanımda aşağıda yer alan hazırlık aşamalarını gerçekleştirebilirsiniz:

  • Yeni bir döküm tava aldığınızda öncelikle ılık suyla yıkamalısınız. Yıkama işlemini elinizde yapabileceğiniz gibi bulaşık makinesinde de gerçekleştirebilirsiniz.
  • Döküm tavanızın yüzeyini yıkama sonrası yağlayabilirsiniz. Bu noktada bitkisel yağlardan destek alabilirsiniz. Tüm yüzeyi yağladıktan sonra fazla yağı peçete yardımı ile almayı unutmayın.
  • Yağlama işlemini tamamladıktan sonra fırınlama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için döküm tavanızı ters çevirerek fırınınızı en yüksek ayarda çalıştırın. Bu şekilde 1-2 saat fırında bekletmeniz döküm yüzeyi ileriye dönük korumaya yardımcı olur.
  • Fırınlama işleminden sonra tavanızın soğumasını bekleyin.

Tüm bu işlemler tavanızın ilk kullanıma hazır hâle gelmesini sağlar. Bu işlemleri gerçekleştirmeniz döküm yüzeyin yüksek performans göstermesine yardımcı olacaktır. Bu noktada üretici firmanın yönlendirmelerini de takip etmeyi unutmayın. Döküm tavanın üzerinde bulaşık makinesinde yıkanabilir ibaresinin bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Bazı modeller için sadece elde yıkama öneriliyor olabilir.

 

Temel Döküm Tava Temizlik İpuçları

Döküm tava yıkanır mı sorusu temel döküm tava temizliği ile ilgili merak edilenlerin başında gelir. Bu tavaların temizlik ipuçlarını bilmeniz tavanızın uzun yıllar ilk günkü gibi kalmasına yardımcı olur.

Tavanızı kullanırken yemek pişirdikten sonra hemen temizlemeyi ihmal etmeyin. Bunun için sudan geçirme gerektirmeyen Finish Ultimate Plus Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti kullanabilirsiniz. Finish Ultimate Plus, doğru zamanda doğru etki sağlayan Cycle Sync™ teknolojisi sayesinde en zorlu lekeleri dahi kolayca çıkarır. Hassas bulaşıklarınızda güvenle kullanabileceğiniz ürün, gelişmiş formülü ve kapsül formatıyla yanmış lekeleri bile çıkarır.

CYCLE SYNC™ teknolojisi sayesinde her bileşen sırayla, doğru zamanda, doğru leke tipine etki ederek döküm tavanızdaki yanmış ve zorlu yemek kalıntılarını kolayca temizler. CYCLE SYNC™ teknolojisine sahip dünyanın ilk tableti olan Finish Ultimate Plus Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti sayesinde yanmış ve zorlu lekelerde bile sudan geçirmeden temizlik keyfini yaşayabilirsiniz.

Döküm tavanızı elde yıkarken zorlu yemek artıklarını ve kalıntıları çıkarmak için tel sünger veya sert fırça kullanmayın. Tel sünger veya sert fırça kullanmak tava yüzeyinde çizilmeye ve deformasyona neden olabilir.

Tavanızı yıkadıktan sonra yağlama işlemi yapmayı ihmal etmeyin. Bu işlem, tava yüzeyini koruyarak yapışmazlık özelliğinin devam etmesini sağlar. Döküm tavanızı hava alan bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Böylece tavanızda neme bağlı oluşabilecek hasarların önüne geçmiş olursunuz. Döküm tava temizliği ile ilgili ipuçlarını uygularsanız tavanızın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Farklı Döküm Tava Türleri için Temizlik Önerileri

Kullanımı gittikçe yaygınlaşan döküm tavanın farklı türleri mevcuttur. Izgara döküm tava, düz yüzeyli döküm tava ve derin döküm tava en fazla kullanılan modeller arasında yer alır. Izgara döküm tavalar, ızgara çizgilerine sahiptir. Genellikle et yemeklerinde kullanılan ızgara döküm tavalarda oluşan zorlu lekeleri Finish ile kolayca çıkarabilirsiniz.

Düz yüzeyli döküm tavanızı da pişirme işlemi sonrası yıkarken döküm yüzeyi çizmemek için sert temizlik ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız. İçerdiği aktif bileşenlerle her yıkamada 57 litre su tasarrufu yapmanızı sağlayan Finish Ultimate Plus Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti, CYCLE SYNC™ teknolojisi sayesinde tek yıkamada mükemmel temizlik sağlar. Bardak gibi bulaşıklarınızı aşınmaya ve matlaşmaya karşı koruyan üstün teknolojili tablet deterjanı, düz yüzeyli döküm tava temizliğinde kullanabilirsiniz. Finish’i derin yüzeyli döküm tava temizliğinde de tercih edebilirsiniz.

Döküm Tava Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Demir döküm tava temizliği sırasında dikkat edilmesi gereken birbirinden farklı faktörler vardır. Tavanızın temizliğini yaparken şunlara dikkat ederseniz döküm tavanızı daha uzun süre kullanabilirsiniz:

  • Döküm tava temizliğinde yumuşak dokuya sahip temizlik ürünleri kullanmaya dikkat etmelisiniz. Sert temizlik araçları yüzeyde çizilmeye ve onarılması güç hasarlara neden olabilir.
  • Tavanızı elinizde yıkamayı tercih ediyorsanız yıkadıktan sonra mutlaka kurulamalısınız. Bulaşık makinenizde yıkamak için zorlu, yanmış ve kurumuş lekelerde üstün performans gösteren Finish Ultimate Plus Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti kullanabilirsiniz.
  • Her kullanım sonrası döküm tavanızın yüzeyini yağlayabilirsiniz. Böylece yüzeyi ve yapışmazlık özelliğini koruyabilirsiniz.

Döküm Tava Bakımı Nasıl Yapılır?

Döküm tavanızı daha uzun ömürlü kullanmak için bakımını düzenli bir şekilde yapmanız gerekir. Bunun için:

  • Üretici firmanın temizlik ve bakım talimatlarını dikkatle inceleyerek döküm tavanızın ömrünü uzatabilirsiniz.
  • Döküm tavanızın her temizlik sonrası iyice kurulamalısınız. Kuruladığınız tavanın yüzeyine yağ sürerek yapışmazlık özelliğini koruyabilirsiniz.
  • Sert kalıntıları spatula, fırça, tel gibi sert temizlik araçları ile kaldırmaya uğraşmak yüzeye zarar verebilir. Bu noktada Finish Ultimate Plus Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti ile sudan geçirmeden makinede kolayca temizliği tamamlayabilirsiniz.
  • Paslanma riskine karşı tavanızı yağlamayı ve hava alan, nemden uzak bir yerde muhafaza etmeyi unutmayın.
  • Yapışmazlık özelliğinin azaldığını düşünüyorsanız fırınlama işlemini tekrar edebilirsiniz. Bunun için yağladığınız tavayı ters çevirerek fırınınıza yerleştirmeniz ve en yüksek ayarda 1-2 saat boyunca tutmanız tavsiye edilir.

Bakım uygulamalarını düzenli bir şekilde yaparak döküm tavanızı ilk günkü gibi muhafaza edebilir, uzun yıllar sorunsuz şekilde kullanabilirsiniz. Finish’in gücünden yararlanmak ve döküm tavalarınıza olduğu gibi bulaşık makinenize de bakım yapmak istiyorsanız Finish Ultimate Plus 40 Kapsül Hepsi Bir Arada Bulaşık Makinesi Tableti + Temizlik Bakım Seti’ni tercih edebilirsiniz. Böylelikle temizlik ve bakım için ihtiyacınız olan ürünlerin tümüne aynı anda sahip olabilirsiniz.

Benzer İçerikler