Dostlarınızla harika bir akşam geçirdiniz. Yemekler, sohbetler, kahkahalar… Misafirleriniz gittikten sonra en büyük yardımcınız olan bulaşık makinesine bulaşıkları yerleştirdiniz. Yıkama bittikten sonra kapağı açana kadar gününüz çok güzel gidiyordu. Fakat birden kendinizi su lekeli bulaşıklarla buldunuz!

Bu hikaye size de tanıdık geldi mi? Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Birçok kişi zaman zaman bu manzara ile karşılaşır. Üzeri kuruyan su damlaları ile dolu ya da düzgün temizlenmemiş bulaşıklarla baş başa kaldığınızda ise aklınıza durumda da aklınıza doğal olarak neden bulaşık makinesi su lekesi bırakıyor sorusu gelir. 

Bulaşık Makinesi Neden Su Lekesi Bırakır?

Bulaşık makinesinin özellikle cam ve plastikler üzerinde bıraktığı lekelerin temel sebebi, parlatıcı kullanılmamasıdır. Şöyle ki:

  • Bulaşık makinesi ilk etapta deterjan ile sıcak suyu kullanarak bulaşıkların temizlenmesini sağlar.
  • Ardından ise durulama ve sonrasında kurutma aşaması devreye girer. İşte parlatıcının rolü de bu noktalarda ortaya çıkar. 
  • Bulaşık makinesi parlatıcısının en önemli görevi, kurutma işlemi esnasında bulaşıklar üzerinde birikmesini önlemektir. İçeriğinde özel bileşenler bulunan parlatıcı bulaşıkların etrafını sarar. Bu sayede de kuruyan bulaşığın üzerine gelen su damlacıkları tutunamadan akıp gider.
  • Parlatıcı kullanılmadığında ise durulama sırasında bulaşıkların üzerine gelir ve arada parlatıcının oluşturduğu kaygan tabaka olmadığı için damlacıkların bulaşıkların yüzeyinde kalır.
  • Kurutma işlemi için sıcak hava ile buluşan bulaşıkların üzerinde kalan su damlacıkları sıcakla beraber kurur. Bunun sonunda da başta cam olmak üzere birçok yüzeyde daha mat, lekeli ve damla izlerinin hakim olduğu bir duruş oluşur.

Bulaşık Makinesi Neden Beyaz Leke Bırakır?

Bulaşıklar üzerinde bazen kuruyan su damlacıklarının içerdiği kireç yüzünden beyaz beyaz lekeler de birikebilir. Bunların da büyük bir kısmı parlatıcı eksikliği ile alakalıdır. Çünkü parlatıcı sadece suyun değil durulama suyu ile makine içerisinde dönen bazı yemek artıklarının da yüzeylere tutunmasını önler. Eğer parlatıcı yoksa bulaşıklar üzerinde beyaz artıklar da kalabilir. 

Tüm bunların yanında kireç oranının yüksek olduğu sular da bu tür lekelerin oluşmasına yol açabilir. Yoğun kireç içeren su yumuşatılmazsa ve bulaşıklar parlatıcı ile korunmazsa lekeler ile sık sık karşılaşılabilir.

Bulaşıklarımdaki Su Lekerinden Nasıl Kurtulurum?

Su lekeli bulaşıklardan kurtulmak oldukça basit. Yapmanız gereken ilk şey, bir parlatıcı ile makinenin fonksiyonlarını desteklemek. Bu aşamada Finish Bulaşık Makinesi Parlatıcısını kullanabilirsiniz. Özel formülü ile bulaşıkların yüzeyini sararak suyun akıp gitmesini sağlayan bu ürün kurutma performansını artırır. Minik partiküllerin bulaşıkları çizmesini önler. Makineden çıkan bulaşıklar çok daha parlak bir hal alır. Oldukça basit bir şekilde kullanılan bu ürünü makinenin parlatıcı alanına dökmeniz yeterli.

Bulaşıklarımdaki Kireç Lekelerinden Nasıl Kurtulurum? 

Kireç lekelerinin temel kaynağı su olsa da bu suyun bulaşıklardan uzaklaştırılması konusunda görevli olan parlatıcının kullanımı bu noktada da devreye girer. Çünkü suyun tutunmasını önleyen bu tabaka kurutma sırasında kireçli suyun yaratabileceği lekelerin önüne geçer.

 Bunun dışında yapılabilecek şey ise suyun yumuşatan bir performans ürünü olan bulaşık makinesi tuzunu düzenli olarak kullanmaktır. Tabii tuzun da parlatıcı ile desteklenmesi gerekir. İki ürün bir arada kullanıldığında maksimum verim alınabilir. Bulaşık makinesi tuzu yıkama suyundaki kireci yumuşatarak bulaşıklar üzerine daha az kireçli su gitmesine yardımcı olur. Parlatıcı da su damlaların akıp gitmesini sağlayarak kireç lekelerinin oluşumunu engeller.

Benzer İçerikler

En İyi Bulaşık Deterjanı Hangisidir?

En iyi bulaşık deterjanı; şüphesiz bulaşıkları en iyi temizleyen, çevreye ve insan sağlığına duyarlı, kalıntı bırakmayan, kullanımı kolay...
Devamını oku

Bulaşıkları Sudan Geçirdiğimizde Doğada Ne Değişir?

Dünya nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan çok sayıda ülke su sıkıntısı ile yüz yüze. Her gün hem kişisel kullanım hem de üretim için l...
Devamını oku