Ama Cidden Bulaşık Makinesi Nasıl Çalışır?

Ama Cidden Bulaşık Makinesi Nasıl Çalışır?

Hepimiz bulaşık makinesinin nasıl çalıştığını biliyoruz; bulaşıklar kirlenir, sonra da tertemiz çıkar. Ama fark etmediğimiz şey, bu süreçte tam olarak neler meydana geldiğidir. Bulaşık makinesi, bulaşıklarınızın gereken şekilde temizlenmesini sağlamak için epey karmaşık bir eylem dizisi yürütür ama bunların arkasındaki mekanizmalar aslında epey basittir. Birçok bulaşık makinesi aynı yedi adımı takip eder: 

  • Su eklemek. Bu aslında bulaşık makinenizi doldurmaz, alttaki sığ bir hazneyi doldurur.
  • Suyu ısıtmak. Bu, bahsedilen haznedeki ısıtma öğesiyle yapılır, ısıtma öğesi genelde fıskiye kollarının altındadır.
  • Deterjan katmak. Deterjan yıkamanın doğru aşamasında bulaşık makinesinin bilgisayarı veya zamanlayıcısı tarafından otomatik olarak eklenir.
  • Bulaşıkları yıkamak. Isınmış su ve deterjan fıskiye kollarından pompalanır, basınç kolların dönmesini ve suyu bulaşıkları iyice temizlemeye yetecek kadar kuvvetle savurmasını sağlar.
  • Kirli suyu temizlemek.
  • Bulaşıkları durulamak. Temiz su eklenir ve önceki gibi ısıtılır ama bu sefer deterjan olmaz. Bu su fıskiyelerden pompalanarak bulaşıklarda kırıntı veya deterjan kalmamasını sağlar.
  • Haznede biriken suyun ikinci kez boşaltılması.

Bulaşık makinesinin size yaptıklarının karşılığında (elbette bulaşık makinenizi doldurup boşaltmanın yanı sıra) tek yapmanız gereken ayda bir kere bulaşık makinesi temizleyicisi kullanmanız. Bulaşık makinenizle neden ilgilenmeniz gerektiği, bulaşık makinenizi meydana getiren unsurlara ayrıntılı bir şekilde baktığımızda daha netleşecek.

Isıtma Öğesi

Bu metal parçaları elektriği ısıya çevirir ve suyu doğru sıcaklığa kadar ısıtır. Bunlar suyla doğrudan temas içinde olduğu için zaman içinde kireç birikmesine özellikle yatkındır.

Pompa

Pompa, ya temizleme sırasında suyu fıskiyelerden çıkmaya veya boşaltma sırasında tahliye borusuna akmaya zorlar. Bulaşık makinesinin bilgisayarı açılır ve vanaları tam vaktinde kapatarak suyun doğru yöne gitmesini sağlar.

Fıskiye Kolları

Bu kolların içi boştur ve itilen suyun baskısı bunları döndürerek bütün bulaşıkların eşit şekilde temizlenmesiniz sağlar. Yiyecek, yağ ve başka kirler bu fıskiyeleri zamanla tıkayabilir, o yüzden bunları temiz tutmak önemlidir.

Sadece ayda bir kez Finish Bulaşık Makinesi Temizleyicisi kullanmak birikebilecek bütün kireç tortularının yanı sıra hayati parçaları tıkayabilecek başka yiyecek ve yağ kalıntılarından da kurtulur. Bu kadar asgari düzeyde bir bakımla bile bulaşık makinenizin azami ölçüde performans göstermesini sağlayabilirsiniz.

Benzer İçerikler

Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Evlerin vazgeçilmezlerinden ve en sevilen yardımcılarından biri olan bulaşık makineleri de özel ilgi ister. Sizin için bulaşıklarınızı te...
Devamını oku

Bulaşık Makinesi Hakkında Bilmedikleriniz

  Bulaşık makinesi hiç şüphesiz hayatımızı kolaylaştıran beyaz eşyalardan biri. Özellikle birkaç kişilik evlerde bulaşık gibi her gün, h...
Devamını oku