Yayla Çorbası Faydaları ve Nefis Nohutlu Yayla Çorbası

Temel malzemesi yoğurt olan yayla çorbası, Anadolu mutfağının sevilen lezzetlerinden birisidir. Başlangıç olarak Türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan çorba tarifleri arasında en çok tercih edilenlerden olan yayla çorbası, doyurucu ve sağlıklı bir tarif olmasıyla öne çıkar. Yöresel olarak farklı gıdaların içine eklenebildiği bu çorbanın kokusu bile iştah açıcı niteliktedir.

 

Yayla Çorbasının Faydaları Nelerdir?

 

Yayla çorbası, sağlık açısından çeşitli yararlar sağlar. Bunlardan en önemlisi kolesterol dengeleyici özelliğidir. İyi kolesterolü yükseltirken kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Ayrıca içeriğinde bulunan yoğurt sayesinde yağ yakımını kolaylaştırır. Doyurucu bir çorba olduğu için diyetlerde de sıklıkla tercih edilir. Özellikle karın bölgesinde biriken yağların eritilmesinde aktif rol oynar. Temel maddesi olan yoğurt sayesinde kalsiyum açısından zengin bir çorba olarak bilinir. Aynı zamanda vitamin deposudur. Genellikle pirinç ile hazırlanan çorbada pirinç yerine buğday da kullanılabilir. Bu sayede daha sağlıklı ve kalorisi düşük bir halde tüketilebilir.

 

Arda Türkmen’den Nefis Nohutlu Yayla Çorbası

Farklı bileşenlerle besin değeri ve lezzet açısından zenginleştirebileceğiniz yayla çorbası, haşlanmış nohut ilavesi ile daha besleyici ve lezzetli bir hal alır. Biz de bu tarifimizde süzme yoğurt, pirinç ve nohut ile oldukça doyurucu ve sağlıklı bir başlangıç yemeği hazırlıyor olacağız. Bu tarif için gerekli olan malzemeleri sayacak olursak:

 

Yarım su bardağı pirinç

5 su bardağı su

1 su bardağı süzme yoğurt

1 su bardağı haşlanmış nohut

2 yemek kaşığı un

Tuz

 

Bu malzemelere ek olarak servis aşamasında çorbamızı süslemek için ise:

 

2 yemek kaşığı tereyağ

1 tutam pul biber

1 tutam nane kullanıyoruz.

 

İlk olarak soğuk suda iyice yıkadığımız pirinçleri süzmekle tarifimize başlıyoruz. Fazla suyunu süzdüğümüz pirinçlerimizi tencereye alıp, 5 su bardağı su ekleyerek orta ateşte kapağı kapalı olarak kaynamaya bırakıyoruz. Diğer tarafta bir kase içinde süzme yoğurt ve unu iyice çırpıyoruz. Çorbanın suyundan kepçe ile azar azar alarak ılıttığımız bu karışımı çorbanın içine yavaş yavaş ekliyoruz. Önceden haşlamış olduğumuz nohutları tencereye ilave ediyoruz. Bu aşamada dilerseniz hazır satılan haşlanmış nohutları da kullanabilirsiniz. Çorbamızın tuzunu da ilave ettikten sonra birkaç dakika ocakta kaynatmaya devam ediyoruz. Küçük bir sahanda veya uygun bir kapta erittiğimiz tereyağına pulbiber ve naneyi ekliyoruz. Hazırladığımız bu sosu çorbamızın içine ilave edip karıştırıyoruz. Çorbanın kıvamı beklediğinizden yoğun olursa bu aşamada 1 veya 2 bardak sıcak su ekleyebilirsiniz. Böylece nohutlu yayla çorbamız servise hazır hale gelmiş oluyor. Afiyet olsun!

 

Yayla Çorbası Yanına Ne Yapılır?

 

Yayla çorbası içinde bulunan pirinç nedeniyle daha çok hafif yemeklerle birlikte tüketilir. Sebze yemekleri, zeytinyağlılar, dolma gibi aperatifler yayla çorbası yanına yapılabilecek yiyeceklerdendir. Biber dolması, zeytinyağlı fasulye sık tercih edilir. Bunun yanında patates, patlıcan, kabak ile hazırlanan çeşitli tarifler de bu çorba ile birlikte servis edilebilir. Türk mutfağında çokça yapılan musakka, oturtma gibi yemekler yayla çorbası ile doyurucu ve lezzetli kombinler oluşturur. “Et yemekleri arasından yayla çorbasının yanına ne gider?” derseniz; birçok farklı et türü ile hazırlanan tarif yayla çorbası ile kombinlenebilir. Beyaz et tercih edenler bu çorbanın yanında ızgara tavuk tüketebilir. Benzer şekilde sote şeklinde hazırlanan et yemekleri de yayla çorbası ile birlikte tüketilebilir. Yine Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan karnıyarık, yayla çorbası ile birlikte sunulabilir. Daha zengin bir sofra hazırlamak isteyenler, bu yemekleri çeşitli salata tarifleri ile destekleyebilir. Ayrıca fırında mantar, biber kızartması, domates ile hazırlanan ara sıcaklar da yine yayla çorbası ile birlikte servis edebileceğiniz lezzetlerden birkaç tanesidir.


nohutlu yayla çorbası

Benzer İçerikler