Arda Türkmen Ramazan Tarifleri - Mercimekli Börek
MERCİMEKLİ BÖREK
Malzemeler;
2 adet yufka
İç harcı için;
1 su bardağı yeşil mercimek
2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 avuç susam
Tuz
Karabiber
1 tatlı kaşığı kimyon
2 avuç ceviz
Sıvı harcı için;
1 adet yumurta
½ su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı soda
1 tutam tuz
Üzeri için;
Susam
Hazırlanışı;
İç harcı için;
- Mercimekleri haşlayın.
- Bir tavada zeytinyağını ısıtın.
- Üzerine yemeklik doğranmış soğanları ilave edin.
- Soğanlar yumuşayınca üzerine salçaları ekleyin ve kokusu çıkana kadar kavurun.
- Susam, tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip hafif kavurun.
- İnce kıydığınız cevizleri ekleyip hafif yağı çıkana kadar kavurun.
- Mercimeği ekleyip hafif ezerek karıştırın.
- Ocağın altını kapatın ve soğuması için kenara alın.
Sıvı harcı için;
- Yumurta, ayçiçek yağı, soda ve tuzu bir karıştırma kabında çırpın.
Birleştirmek için;
- Yufkalarınızı ortadan ikiye bölün.
- İlk yufkanızı geniş tarafı kendinize olacak şekilde tezgahınıza yayın.
- Hazırladığınız sıvı harcı yufkanızın her tarafına gelecek şekilde ıslatın.
- Ardından hazırladığınız mercimekli harcı yufkanızın uzun olan şeridine yayın ve sarın.
- Bütün yufkalarınızı aynı şekilde hazırlayın.
- Cam fırın kabınızın tabanını ayçiçek yağıyla yağlayın.
- Yufkanızı kendi etrafında yuvarlayarak kabınızın ortasına yerleştirin.
- Hazırladığınız diğer yufkaları ortadaki yufkanın etrafına dolayarak yerleştirin.
- Böreğinizin üzerine bir fırça yardımıyla sıvı harçtan sürün.
- Üzerine susam serpin ve 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 – 40 dakika pişirin.
Afiyet olsun...