domateli şehriye çorbası

Lezzet Turu: Yöresel Çorbalar

Türk mutfağının olmazsa olmazlarından birisi çorbadır. Başlangıç için her mevsim tercih edilen çorbalar, Anadolu’nun farklı yörelerinde farklı şekillerde yorumlanarak özgün tatlara kavuşur. Dünya mutfağında da oldukça yaygın olarak tüketilen çorbalar, Türk mutfağında diğer ülkelerden farklı olarak daha sıvı ve tanecikli bir kıvamda hazırlanır. Yoğun olmayan kıvamı sayesinde daha hafif bir başlangıç yemeği halini alır. Çeşitli yörelerde yetişen sebzeler ve baharatlar dolayısıyla “yöresel çorbalar” tanımı ortaya çıkar. 

Yöresel Çorba Çeşitleri

Türk mutfağında Karadeniz’den Doğu Anadolu’ya, Ege’den Güneydoğu’ya her bölgenin kendine özel yöresel çorba çeşitlerinden bahsetmek mümkündür. Bunlardan birkaçından bahsetmek gerekirse, özellikle Konya’ya has bir lezzet olarak bilinen bamya çorbası, kurutulmuş bamyadan hazırlanan oldukça doyurucu bir çorba çeşididir. Karadeniz’e özel lezzetlerden biri olarak ise karalahana çorbası ele alınabilir. Antep mutfağından gelen yuvalama çorbası, birçok farklı yörede farklı şekillerde yorumlanan yüksük çorbası, adını çıkış noktası olan Edremit’in meşhur Kaz Dağları’ndan alan Kaz Dağı çorbası, yöresel çorbalar arasında sıralanan lezzetlerden bazılarıdır. Yine Antep mutfağına ait olan ve ‘pirpirim aşı’ olarak da bilinen ekşili semizotu çorbası, Afyon ve çevresinde sıklıkla pişirilen, erişte ve mercimek bazlı ‘sakala çarpan çorbası’ diğer bir ismi ‘dul avrat çorbası’ diğer yöresel çorba çeşitlerinden bazılarıdır. Bunlara ek olarak mercimek, domatesli şehriye, ezogelin, yoğurt, yayla çorbaları da yöresel olarak farklı şekillerde pişirilen ve Türk mutfağında sıklıkla tüketilen çorba çeşitlerindendir.

Lezzetli Çorbalar Hazırlamanın Püf Noktaları

Lezzetli çorba hazırlamanın püf noktaları arasında en çok bilinen ve uygulanan yöntemlerden birisi normal su yerine et veya tavuk suyu kullanmaktır. Bunun için et ve tavuk pişirilirken açığa çıkan su uygun saklama kaplarına bölünerek buzlukta saklanır. Daha sonra yemeklere ve çorbalara lezzet katmak için kullanılabilir. Hazırda et veya tavuk suyu olmadığında bulyon kullanmak da lezzet açısından etkili bir çözümdür. Ancak doğal et suyu kullanmak daha sağlıklı bir seçimdir. Bulyonlar kendi içeriğinde tuz bulundurduğundan lezzetli bir çorba yapmak istiyorsanız bulyon kullandığınızda çorbaya ekstra tuz eklememeniz önerilir. Bunun yanında özellikle sütlü ve yoğurtlu çorbalarda topaklanma olmamasına özen gösterilmelidir. Bunun için çorbaya eklenen tereyağlı, sütlü, yoğurtlu, unlu ve yumurtalı karışımların ısısını dengelemek önem taşır. Ayrı bir kapta hazırlanan bu karışımlar çorbaya eklenmeden önce mutlaka çorbanın kendisi ile azar azar alıştırılarak çorbaya eklenmelidir.  Bir diğer püf nokta ise kullanacağınız baharatlarda gizlidir. Baharatlar her yemeğe önemli ölçüde lezzet katar. Ancak oranını iyi ayarlamadığınızda tam tersi bir etki yaratması an meselesidir. Bu nedenle damak tadınıza uygun olacak şekilde baharatları ve aroması yoğun olan sarımsak, kereviz sapı gibi ilaveleri belli oranlarda yapmaya özen göstermeniz gerekir.

Arda Türkmen’den Domatesli Şehriye Çorbası Tarifi

Yöresel yorumlarla farklı şekillerde sunulan domatesli şehriye çorbası yapımı için bu tarifimizde arpa şehriye kullanıyoruz. Maydanoz ile süsleyerek servis edeceğimiz domatesli şehriye çorbası için gerekli olanlar şu şekilde:

 

2 yemek kaşığı tereyağ 

3/4 su bardağı arpa şehriye

1 yemek kaşığı domates salçası

Yarım su bardağı rendelenmiş domates

6 su bardağı su

Yarım demet maydanoz

Tuz

Karabiber

Tereyağını tenceremize alıp eritiyoruz. Üstüne arpa şehriyeleri ekledikten sonra kavurmaya başlıyoruz. Rengi dönmeye başlayan şehriyelere salçayı ilave ediyoruz. Bu şekilde kavurmaya devam ettiğimiz şehriyelerin üstüne rendelenmiş domatesleri ekliyoruz. Domateslerin suyu çekilmeye başladığında çorbanın suyunu ekleyerek kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayan çorbamızın altını kısarak pişirmeye devam ediyoruz. Arpa şehriyeler yumuşadığında çorbamız servise hazır hale geliyor. Bu aşamada içine ince doğranmış maydanozu ekliyoruz. Sıcak bir şekilde servis ediyoruz.

Domatesli Şehriye Çorbasının Yanına Ne Yapılır?

“Domatesli şehriye çorbası yanına ne gider?” Diye düşünüyorsanız; aslında bu çorba Türk mutfağında yer alan hemen her lezzetle kombinleyebileceğiniz bir başlangıçtır. Hasanpaşa köfte, ızgara tavuk, zeytinyağlı fasulye, imam bayıldı, patates oturtma, karnı yarık ve daha birçok farklı yemeği bu çorbanın yanında menünüze ekleyebilirsiniz.

Benzer İçerikler