cevizli hurmalı sarma

Hurma Faydaları ve Hurma ile Yapılan Tatlılar

Hurma, esas olarak palmiyegillerden olup; çöl ikliminde yetişen bir meyve türüdür. “Hurma nasıl yetişir?” derseniz; birtek kurak bölgelerde yetişmesinin mümkün olduğu söylenebilir. Türkiye’de ancak Akdeniz ikliminin yüksek sıcaklık ve kuraklık etkisinin görüldüğü bölgelerde yetişebilir. Besin değerinin yüksek olması ve sağlık açısından sayısız faydalara sahip olması nedeniyle özellikle sağlıklı yaşama önem veren kişilerin beslenme düzeninde olmazsa olmazlardandır. Hurma ile hazırlanan çok fazla sayıda tatlı tarifi bulunur. Bunlardan bazıları diyete uygun olması açısından ekstra rafine şeker içermezken; bazılarında ise ek olarak rafine şeker de kullanılır. Hem sütlü hem de şerbetli tatlı tariflerinde kullanılan hurma; ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerle bir araya geldiğinde hem sağlık, hem besleyicilik hem de lezzet açısından performansını ikiye katlar. Birçok hurmalı tatlı tarifinde kakaoya da yer verilir. Çok sayıda farklı malzemelerle kombinleyerek hurmalı tatlı tarifleri hazırlamanız mümkündür.

 

Hurmanın Faydaları Nelerdir?


Hurma, antioksidan açısından oldukça zengin bir gıdadır. Bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine önemli ölçüde katkı sağlar. Ayrıca, kansere karşı koruyucu özelliğe sahiptir. İçeriğinde bulunan B1 ve B2 vitaminleri, özellikle sinir sisteminin korunmasında aktif rol oynar. Bol lifli meyvelerdendir. Bu sayede sindirim sisteminin işleyişindeki bozuklukların giderilmesinde etkili olur. A ve C vitaminleri ile birlikte birçok minerali içeriğinde barındırır. Yoğun enerji ve protein deposudur. Günde birkaç tane tüketmek, enerji gereksiniminin oluştuğu anlarda kurtarıcı bir etki yaratır. Uzun süre enerji vererek daha aktif kalmanızı sağlar. Cilt sağlığının korunmasında etkilidir. Bu sayede cilt güzelliğini de olumlu yönde etkiler. İçeriğinde bulunan hemoglobin, oksijenin akciğerlerden vücudun diğer bölgelerine taşınmasını sağlar. Dolayısıyla kan üretimi ve dolaşım sistemi üzerinde de son derece olumlu etkilere sahiptir. 

 

Hurma ile Yapılan Tatlılar Nelerdir?


Hurma ile yapılan tatlılarda hem kalori hem de lezzet bakımından oldukça fazla çeşit mevcuttur. Sağlıklı atıştırmalıklarda sıklıkla kullanılan hurma, besin değeri yüksek kuruyemişlerle birlikte rondodan geçirildiğinde hamur kıvamına ulaşır. Bu şekilde birçok farklı tatlı tarifi üretmek mümkün olur. Tatlı yapımında hurma ile birlikte en çok kullanılan gıdalardan bir diğeri ise muzdur. Sütlü tatlı olarak da hurmalı tarifler yapmak mümkündür. Muhallebi yapımında kullanılan şeker yerine hurma şekerinden yararlanarak sütlü tatlılar daha sağlıklı ve rafine şekersiz olarak tüketilebilir. Daha zahmetsiz alternatifler için ise çekirdeği çıkarılan hurmaların arasına fıstık ezmesi sürüp; eritilmiş çikolataya bandırarak hazırlanan atıştırmalıklar, ezilmiş hurmaya eklenen bal ve cevizle yapılan tarifler denenebilir. 

 

Arda Türkmen’den Cevizli Hurmalı Sarma Tarifi

Geleneksel şerbetli tatlılara yeni bir yorum olarak değerlendirebileceğiniz cevizli hurmalı sarma tarifi; hem lezzet hem de besin değeri açısından dikkat çekiyor. Bu tarifi yaparken hazır olarak satın alabileceğiniz baklava yufkalarını kullanabilirsiniz. Birçok şerbetli tatlıda olduğu gibi ilk etapta şerbeti hazırlayıp; sonrasında yufka ve iç harç ile bu şerbeti buluşturuyoruz. Bu enfes tarifte ihtiyaç duyacağınız malzemeler ise şunlar:

 

10 adet baklava yufkası

150 gram tereyağı

 

İç harç için:

500 gram hurma

2 su bardağı ceviz

3 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı tarçın

4 adet kakule

 

Sunum için:

50 gram kaymak

Toz halindeki Antep fıstığı

 

Tarifimize başlarken hem iç harçta hem de yufkanın yağlanmasında kullanılacak olan tereyağının eritilmiş olması gerekiyor. Aynı şekilde ceviz de ince kıyılmış şekilde bu tarifimizde yerini alıyor. Tatlının yapımına başlarken öncelikle şerbetimizi hazırlıyoruz. Bunun için belirtilen miktarda toz şeker ile suyu tencereye alıyoruz. Şeker eriyene kadar karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayan şerbetimize limon suyunu ekleyip soğuması için tenceremizi ocaktan alıyoruz. Şerbetimiz soğuyana kadar hurmaları içinde hafif iri parçalar kalacak şekilde rondodan geçiriyoruz.

Diğer tarafta 4 adet kakuleyi havanda eziyoruz.  Eritmiş olduğumuz tereyağı, hurma, kakule, ceviz ve tarçını bir araya getirerek yoğuruyoruz. Böylelikle iç harcımız hazır hale geliyor. Temiz bir tezgaha bir akt baklava yufkasını seriyoruz. Erittiğimiz tereyağı ile yufkanın üstünü yağlıyoruz. İkinci kat yufkayı örttükten sonra bu katmanı da tereyağı ile yağlıyoruz. Ardından hazırladığımız iç harcı silindir şeklinde bir hamur haline getirerek yufkanın kendimize yakın olan kenarına seriyoruz.

Yaklaşık 4 parmaklık şeritler oluşturacak şekilde yufkalarımızı kesiyoruz. Her şeridi boyuna yuvarlayarak rulo haline getiriyoruz. Bu şekilde hazırladığımız sarmaları uygun büyüklükteki bir fırın kabına dizdikten sonra kalan eritilmiş tereyağını sarmaların üstüne sürüyoruz.

Önceden ısıttığımız 180 derece sıcaklıktaki fırınımızda yaklaşık 30 dakika sarmalarımızı pişiriyoruz. Fırından çıkardığımız tatlıya soğumuş şerbeti döküyoruz. Birçok ballı tatlıda olduğu gibi sıcak tatlıya soğuk şerbet dökmek bu tarifin en önemli püf noktalarından birisidir. Bu aşamadan sonra soğumaya bıraktığımız tatlıları servis ederken üstlerini kaymak ve toz Antep fıstığı ile süslüyoruz. Böylece cevizli hurmalı sarma tatlımız servise hazır!

 

Benzer İçerikler