Arda Türkmen Ramazan Tarifleri - Bezelyeli Pilav
Pilav Hangi Pirinçle Yapılır? Leziz Bezelyeli Pilav Tarifi
“Dünya üzerinde kaç çeşit pirinç vardır?” Sorusuna net bir yanıt vermek doğru değildir. Çünkü farklı coğrafyalarda yetişen binlerce farklı pirinç çeşidi bulunur. Pirinç türlerinden bazıları; besin değerleri, şekli ve büyüklüğü nedeniyle ön plana çıkar. Bu nedenle çok sayıdaki pirinç türü arasından sadece birkaç tanesi halk arasında bilinir. Türk mutfağında pilav başta olmak üzere çeşitli meze ve çorbalarda, zeytinyağlı yemeklerde ve sebze yemeklerinde kullanılan pirinç türleri değişiklik gösterir.
Pirinç Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?
Baldo, basmati, Osmancık, Jasmine, Arborio pirinçleri, esmer, yabani, siyah pirinç, Calrose, Valencia, Wehani pirinçleri ve kırık pirinç, en bilinen pirinç çeşitleridir. Bunlardan bazıları Türkiye’de de üretildiğinden yerli pirinç sınıfına girer. Türkiye’de üretilen pirinç çeşitleri ve özellikleri için baldo, Osmancık ve kepekli pirinç türlerine bakılmalıdır. Kırık pirinç olarak isimlendirilen tür ise aslında ayrı bir çeşit olmamakla birlikte diğer mamüllerin kırılan parçalarından oluşur. Sağlık açısından en faydalı olan türü, esmer pirinç olarak bilinir. Lifli yapısı, içeriğindeki B vitamini ve protein nedeni ile diğer türlerden ayrılır. Basmati pirinci de glisemik indeksi düşük ve glutensiz bir türdür. Bu nedenle nispeten sağlıklı pirinç çeşitlerinden birisidir. Himalayalar bölgesinde özel topraklarda yetişen bu tür, kendine has bir aromaya sahiptir. İnce ve uzun yapıdadır. Tarihte saray mutfağında da sıkça kullanılmıştır. Yasmin çeşidi de kendine özel hafif şekerli bir tada sahiptir. Osmancık türü, küçük yapılıdır. Tane tane ayrılması kolaydır. Osmancık, baldodan sonra en çok kullanılan pirinç çeşidi olarak bilinir. Siyah pirinç, Uzakdoğu mutfağında sık kullanılan ve daha az şeker içeren bir türüdür.
Pilav Hangi Pirinçle Yapılır?
Yapılacak pilav türüne göre kullanılması gereken pirinç çeşidi de değişiklik gösterir. Türk Mutfağı’nda normal pilav yapımında genellikle baldo ya da osmancık pirinç kullanılır. Farklı mutfaklara özgü pilavlarda ise basmati, jasmin gibi pirinçler kullanılır. Baldo, pişerken suyu en iyi şekilde içine çeken türlerdendir. Bu sayede tanecikler şişerek lezzetli bir pilav oluşturur. Osmancık çeşidi de baldoya yakın yapısı nedeniyle pilav yapımında tercih edilirlik açısından ikinci sırada yer alır. Pilav yaparken asla kullanılmaması gereken tür ise kırık pirinçtir. Bu tür mamullerin daha çok sütlaç gibi sütlü tatlı, çorba ve dolma gibi yemeklerde kullanılması uygundur.
Arda Türkmen Yorumuyla Bezelyeli Pilav Tarifi
Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan pilav için farklı kombinler yapılarak sayısız tarif elde etmek mümkündür. Biz de bu tarifimizde pilavı en sevilen garnitürlerden birisi olan bezelye ile buluşturuyoruz. Hem görünüşü güzel, hem kolay hem de lezzetli bir tarif olan bezelyeli pilavın yapımında kullanılacak malzemeler ise şu şekildedir:
3 yemek kaşığı tereyağ
1 - 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
2,5 su bardağı su
1 tane limonun kabuğu
1 tane defne yaprağı
Tuz
Beyaz biber
Pilav tenceresini ocağa koyup ısıttıktan sonra 3 yemek kaşığı tereyağını tencereye alıyoruz. Bu pilavın en önemli özelliği, lezzetini içeriğindeki yağlardan alıyor olmasıdır. Üstüne eklediğimiz zeytinyağı da farklı bir aroma katarak lezzetini artırıyor. Yağlar eriyene kadar pirinci soğuk suyun altında iyice yıkayarak tozundan ve kirinden arındırıyoruz. Pirinç çeşidi olarak ise baldo pirinç kullanıyoruz. Eriyen yağların üstüne eklediğimiz pirincin üstüne bir tutam tuz ekliyoruz. Bu aşamada tuz eklemek pirinçlerin kırılmasını önlemeye yarıyor. Ardından 1 su bardağı haşlanmış bezelyeyi ekliyoruz. Tahta kaşıkla çevirdiğimiz pilavımıza damak zevkimize uygun olacak şekilde yeterli miktarda tuz ekliyoruz. Bu aşamada beyaz biber veya karabiber de ekleyebilirsiniz. Son olarak pirincin kalitesine bağlı olarak suyunu ekliyoruz. 1’e 1,5 oranını uygulamak genellikle yeterli oluyor. Sıcak suyumuzu ekledikten sonra içine bir limon kabuğunu rendelemek ve defne yaprağı eklemek, pilavın lezzetini farklı bir boyuta taşıyor. Kapağını kapattığımız pilavımızı kaynayana kadar yüksek ateşte pişiriyoruz. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika kapağı kapalı olarak pişirmemiz yeterli oluyor. Piştikten sonra pilavımızı havalandırmak için tahta kaşıkla az miktarda karıştırıyoruz. Ardından bezelyeli pilavımızı demlendirmeye almak için kapak ile tencere arasına kayıt havlu koyup; tenceremizi ocaktan alıyoruz. İşte bezelyeli pilav tarifimiz hazır!